Single Malt Experience – A whisky workshop

Single Malt Experience – A whisky workshop

A “Single Malt Experience” egy interaktív utazás a Skót Felföldtől egészen a tengerpartig az illatok, ízek és “utóíz”-ek világában. A hat híres skót whisky-vidék legfinomabb maláta whisky-eivel találkozhattunk.

A sokak által ismert és kedvelt Whisky Talker, valódi skótnak öltözve fogadta a vendégeket az ajtóban. Senki sem léphetett be a terembe anélkül, hogy egy fotón ne szerepelt volna vele! (Lsd. http://www.arti.hu/singlemalt/)

Miután mindenki megérkezett és kellően ellazult az első pohár whisky-nek köszönhetően, kezdetét vette a prezentáció. A Whisky Talker segítségével mély betekintést nyerhettünk a  “single malt whisky” világába: hallhattunk a történelméről, Skócia csodaszép adottságairól, a whisky készítési eljárásról és természetesen arról, hogyan ízleljük meg a whisky-t..

Mi a whisky?

A whisky szó, amelyet az Egyesült Államokban és Írországban whiskey-ként jegyeznek, UISGE BEATHA = THE WATER OF LIFE = AZ ÉLET VÍZE kifejezésből származik.

A két nagy kategóriája ismert ma: a straight=single és a blended (kevert) whisky.

A maláta whisky készítése

“Hét lépés a Mennyországhoz”

  1. Malátázás
  2. Füstölés – tőzegen!
  3. Őrlés
  4. Cefrézés
  5. Erjesztés
  6. Lepárlás
  7. Érlelés

Hogyan fogyasszuk, kóstoljuk a maláta whisky-t

A legtöbb whisky-kedvelő jobban szereti tisztán inni a whisky-t. Skóciában azonban teljesen elfogadott, hogy kis mennyiségű tiszta vizet adjanak hozzá. Fontos, hogy csendes ásványvizet használjunk, nem pedig szénsavasat vagy szódát. Ellenőrizzük még egyszer, utoljára a színét és illatát, majd élvezettel kortyoljunk bele a finom nedűbe. Élvezzük az első ízek izgalmát, ahogyan a folyadék gyengéden elönti nyelvünket, és eléri szájpadlásunkat. Minden korty whisky egy újabb íz-meglepetés hosszú utóízzel!

A legjobb skóciai lepárló üzemekből – mint Bowmore, Campbeltown, Glenfiddich és Anchentoshan – származó 6 különböző whisky kóstolását követően a résztvevőknek ki kellett tölteniük a single malt tesztet.

Egy teszt az illatokról, ízekről, színekről és a 6 kitűnő whisky történetéről, amely minden egyes ’single’ résztvevő előtt megtalálható volt.  Mindenki kapott 6 darab whisky-s poharat, megtöltve a különböző maláta whisky-kkel.

A Whisky Talker segítségével és ösztönzésével mindenki végigkóstolta, felfedezte a 6 whisky-t! A teszt győztese egy 6 darabból álló whisky-s pohárkészlettel távozott. Különösnek találtuk, hogy nyertesünk volt az egyetlen a teremben, aki az egész este alatt egyetlen kortyot sem ivott, csupán a szaglására és a látására hagyatkozott…..

Természetesen senki sem ment haza üres kézzel: a mini maláta whisky-k, mint búcsú ajándék, tökéletesen illeszkedtek a témába!

További információkért kattints a KAPCSOLAT gombra!